Novosti

U 2018. GODINI OČEKUJE SE PREVOZ 700.000 TONA ROBE I PROIZVODA ŽELJEZNICOM ZA POTREBE „ALUMINE“

Zvornik, 16.08.2018

Kompanija „Alumina“ i „Željeznice Republike Srpske“ značajni su partneri, tako da je veoma bitno da imaju dobru saradnju, naglašeno je na sastanku menadžmenta dvije kompanije u Zvorniku.

Sagovornici su razgovarali o poslovnim odnosima  u toku ove godine i planovima prevoza proizvoda i robe za potrebe zvorničke fabrike u narednom periodu.

Kako je rečeno, kompanija „Alumina“ jedan je od najvećih korisnika usluga željezničkog transporta u Republici Srpskoj, a za sedam mjeseci ove godine „Željeznice Republike Srpske“ prevezle su više od 300.000 tona robe i proizvoda za ovu kompaniju, ostvarivši realizaciju od oko 2,1 milion KM.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Milorad Motika rekao je da je tokom razgovora sa predstavnicima „Željeznica Republike Srpske“ provejavao veliki stepen razumijevanja kod oba partnera.

-Do kraja godine planiramo da prevezemo oko 400.000 tona razne vrste robe i proizvoda, a očekujemo da će potrebe za uslugama željezničkog transporta biti sve veće, sobzirom na planove kompanije i resurse koje će da koristi u svom procesu rada – naglasio je Motika.

Vršilac dužnosti generalnog direktora „Željeznica Republike Srpske“ Dragan Savanović rekao je da je „Alumina“ veoma bitna kompanija za privredu Republike Srpske i BiH, a samim tim i za željezničke operatere.

-Imali smo veoma konstruktivan sastanak sa predstavnicima „Alumine“.  Osim pitanja o realizaciji poslovnog ugovora, razgovarali smo i o ostalim operativnim poslovima koji će omogućiti efikasniju poslovnu saradnju“, istakao je Savanović, naglašavajući da, poslije „Arselor Mitala“ iz Prijedora, zvornička „Alumina“ najviše angažuje željezničke kapacitete u Republici Srpskoj.

-Svaka tona nam je bitna. „Alumina“ je drugi kupac naših usluga i smatramo da je, upravo zahvaljujući „Alumini“, ovaj privredni kraj jedini pravi industrijski kompleks u Republici Srpskoj -  istakao je Savanović.

Kako je rekao, „Željeznice Republike Srpske“ spremne su za sve izazove koje ima najveći zvornički kolektiv u pogledu prevoza roba i proizvoda željezničkim transportom.  Naglasio je da će „Željeznice Republike Srpske“ sa svojim partnerima, „Željeznicama Federacije BiH“ i „Hrvatskim željeznicama“, podići saradnju na još veći nivo kad je u pitanju prevoz roba koje se tiče Luke Ploče, a za potrebe zvorničke „Alumine“.

Savanović je ukazao na određene ograničavajuće faktore koji su u posljednje vrijeme prisutni u željezničkom saobraćaju u okruženju. Zbog remonta pojedinih pružnih pravaca u Srbiji, gdje su u toku značajni radovi, dolazi do slabije prohodnosti željezničkog transporta, što se manifestuje i na željezničkom graničnom prelazu Zvornik.

Učesnici sastanka saglasili su se o potrebi da status roba i proizvoda koji se tiču „Alumine“   treba  da ima prioritet u željezničkom saobraćaju kroz Srbiju, kako bi što prije stigli do svojih krajnjih odredišta,  zaključivši da se putem Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske inicira ovo pitanje na predstojećoj zajedničkoj sjednici Vlada Srbije i Republike Srpske  krajem ovog mjeseca.

U delegaciji „Željeznica Republike Srpske“, pored v.d. generalnog direktora Dragana  Savanovića, bili su i v.d. izvršnog direktora za poslove operacija Dragan Subašić, komercijalni direktor Marko Blagojević i šef željezničke stanice Zvornik Novi Nikola Radovanović, dok su ispred „Alumine“, pored predsjednika Upravnog odbora Milorada Motike, u  radu  sastanka učestvovali direktor poslovne oblasti Zajednički poslovi Mile Matić, komercijalni direktor Biljana Eskić i direktor i zamjenik direktora Sektora Logistika Stevo Savić i Rade Ivanović.