Novosti

OBILJEŽENO 40 GODINA RADA FABRIKE

Zvornik, 08.10.2018

U kompaniji „Alumina“ obilježeno je  u petak  40 godina postojanja i rada ove fabrike, koja trenutno zapošljava oko 1.500 radnika. Na početku svečanosti, kojoj su prisustvovali članovi Uprave, menadžmenta i rukovodni kadrovi kompanije, zatim stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“,  kao i radnici koji zajedno sa jubilejom fabrike, ispisuju i svojih četiri decenije rada u ovom kolektivu,   emitovan je promotivni film posvećen četiri decenije postojanja i rada fabrike, te aktuelnoj situaciji i poslovnim ciljevima kompanije.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Milorad Motika rekao je da je na nivou Uprave odlučeno da se skromno obilježi ovaj jubilej samo sa radnicima „Alumine“, koji su najzaslužniji za ukupan razvojni put ovog kolektiva, bez prisustva zvanica jer je vrijeme predizborne kampanje. On se zahvalio svim radnicima, posebno onim koji su 40 godina radili i cijelo vrijeme bili uz fabriku i naglasio da kompanija „Alumina“ ima svijetlu perspektivu.

„U narednim danima krenućemo sa ugovaranjem poslova za sljedeću godinu, idemo u izgradnju još jednog objekta za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, što će, nadam se,  u narednoj godini stvoriti još veći ukupan prihod“, rekao je Motika.
Ocjenjujući da će ove godine ukupan prihod biti negdje oko 300 miliona KM, što je jedan od boljih rezultata „Alumine“ u posljednje vrijeme, Motika je naglasio da je bitno da kompanija „Alumina“ ima potpuno čist pravac i poslovni cilj kojim direktno ide. 


On je istakao da će kompletna proizvodnja „Alumine“ naredne godine biti isključivo rađena za izvoz i pojasnio da  kompanija „bježi“ od metalurškog programa, odnosno „bježi“ od berzi, što je veliki uspjeh ove generacije inženjera i rukovodstva, odnosno da „Alumina“ nije direktno zavisna o berzi, tako da ne može doći do naglog talasanja.
„Ipak, nije dobro što se u posljednje vrijeme naglo povećava cijena imputa, odnosno zemnog gasa i nafte, što će vjerovatno za sobom povući i povećanje cijena nekih usluga kao što je prevoz i slično“, rekao je Motika. Ističući da će se sve to pokušati ugraditi u cijenu proizvoda „Alumine“, Motika je rekao da „Alumina“, nadati se, neće imati problema, izuzev ako bi neka velika ekonomska kriza pogodila čitav svijet. 


„Sa našim radnicima spremni smo da uđemo u još veće zahvate, jer su oni shvatili da je ‘Alumina’ njihova kuća, da nema više nikakvih ‘tumaranja’, nema Litvanaca, niti pokušaja koji će sa strane biti dirigovani“, rekao je Motika.
Prema njegovim riječima, jedini trenutni problem „Alumine“ jeste što još traje stečaj u „Birču“ pa „Alumina“ ne može da se okrene prema bankama da bi išla u razvoj mnogo bržim korakom, što bi joj omogućilo da postane jedna od respektabilnih firmi u Evropskoj uniji.


„Mi smo dostigli određeni nivo proizvodnje, odnosno kvaliteta proizvoda, tako da nemamo problema ni sa jednim kupcem. Naš jedini problem jeste što ne možemo proizvesti ni blizu kolika je potražnja naših proizvoda“, istakao je Motika.
On je naglasio da u „Alumini“ odavno plata i regres nisu tema, kao ni sve druge prinadležnosti radnika koje proističu iz radnog odnosa i dodao da se od radnika traži da konzumiraju sve obaveze koje su pred njima da bi svi zajedno mogli ispuniti planirani proizvodni program.


Govoreći o investicijama, Motika je rekao da će u sljedeći proizvodni objekat koji će se graditi biti uloženo oko šest miliona KM, čime će se doprinijeti da se u narednoj godini proizvede dodatnih 30.000 tona fino precipitiranih hidrata.
„Znači, sa novim pogonom dostićemo nivo više od 60.000 tona fino precipitiranih hidrata, što nam otvara mogućnost da idemo sa što manjom količinom metalurške glinice, odnosno da je za jednu godinu do godinu i po istisnemo iz proizvodnje“, rekao je predsjednik Upravnog odbora Milorad Motika.

Menadžment kompanije  je  odlučio da posebnu zahvalnost oda  radnicima koji četiri decenije iskazuju vjernost ovoj  fabrici. Dobitnici posebnih zahvalnica su: Zorica Gojgolović, Đojo Jović, Dragan Ćirković, Blagoje Radojčić, Sreten Vasiljević, Vukašin Janković, Momčilo Radić, Dragica Latas, Anica Cvijić, Radislav Stojanović, Stjepan Pantelić, Savo Ivanović, Vidosav Stojkić, Marko Marković, Drago Ivanović, Fahira Đukanović, Ljubiša Vasiljević, Sredo Maletić, Cvjetko Cvjetinović, Budimir Vasić, Snežana Gligorić, Krsto Popović, Milan Marković, Miloš Ignjatović, Milorad Radić, Milan Milić, Miroslav Erić i Miladin Jurošević.

 

Za istaknuti doprinos i angažman na radnom mjestu, 34 radnika su takođe dobili zahvalnice: Dalibor KandićSmiljan Dević, Dragan Rikić, Vladimir Dragičević, Radinko Tešmanović, Đorđo Erić, Ljubiša Radović, Dobrivoje Ikonić, Krista Jovičić, Rade Milovanović, Pero Novaković, Srećko Vuković, Vlado Perić, Ratko Tijanić, Miloš Nikolić, Cvijan Kostić, Milisav Vidaković, Slađan Tomić, Radislav Maksimović, Milorad Đukanović, Dragan Draško, Saša Mašić, Dragica Stanojević, Milka Krstić, Mladen Janković, Dragan Pelemiš, Gordana Gavrić, Branislava Kojić, Milan Stevanović, Mile Milić, Dijana Ivanović, Milomirka Miletić, Smilja Savić i Nada Stevanović.

 

Dobitnik zahvalnice kompanije je i predsjednik sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Radenko Smiljanić, kome je ovo priznanje dodijeljeno  za uspješnu saradnju i kvalitetan socijalni dijalog između poslodavca i sindikata.

Za uspješnu poslovnu saradnju između naše kompanije i firme „Zeohem“ zahvalnica je uručena i Zoranu Petkoviću, direktoru „Zeohem“ d.o.o. Zvornik.

Predsjednik kompanije „Boksit“ iz Milića  mr Rajko Dukić, dobitnik je Plakete „Alumine“ za uspješnu dugogodišnju saradnju.

Kompanija „Alumina“ dodijelila je Plaketu i prof. doktoru Vitomiru Popoviću, šefu Pravnog tima Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, za uspješno pravno zastupanje interesa Fabrike.

 

Za izuzetan doprinos razvoju kompanije i afirmaciji njenog imidža u svijetu,   Plakete „Alumine“  dodijeljene su članovima Uprave i menadžmenta, kao i stečajnim upravnicima Fabrike glinice „Birač“ i privrednog društva „Energolinija“: Plakete su dobili Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora „Alumine“, članovi Upravnog odbora Mile Matić, Pero Vasiljević, Goran Maričić, Radislav Filipović, Zoran Obrenović i Milimir Govedarica, zatim direktor poslovne oblasti Održavanje i investicije Milomir Maksimović, te stečajni upravnici Fabrike glinice „Birač“ i „Energolinije“ Lazo Đurđević i Goran Marković.

U okviru obilježavanja 40 godina rada fabrike, u centralnom restoranu postavljena je izložba fotografija iz vremena izgradnje fabrike od 1974. do 1978. godine.

U kompaniji je u četvrtak upriličen i prijem za 36 porodica poginulih radnika fabrike.