Novosti

"ALUMINA" NASTAVLJA USPJEŠNU SARADNJU SA RMU "BANOVIĆI"

Zvornik, 21.12.2018

Predstavnici kompanije „Alumina" i Rudnika mrkog uglja „Banovići" potpisali su  ugovor o poslovnoj saradnji za 2019. godinu vrijedan više od  20 miliona KM. Prema ugovoru, koji su potpisali  član  Upravnog odbora "Alumine" Mile Matić i direktor Rudnika dr Munever Čergić, Rudnik mrkog uglja „Banović“ će tokom naredne godine isporučiti od 200.000 do 240.000 tona uglja za potrebe naše kompanije.

 Matić je rekao da „Alumina“ i RMU „Banovići“ imaju strateško partnerstvo više godina, te da se svake godine podiže nivo poslovnih aktivnosti.

„Potpuno smo zadovoljni kvalitetom i obimom saradnje sa Rudnikom mrkog uglja iz Banovića, jer je fabrici potrebno stabilno snabdijevanje ugljem kao značajnim resursom u proizvodnom procesu“, istakao je Matić.

On je naveo da je „Alumina“ potpisala značajan ugovor, jer se njime obezbjeđuju potrebne količine uglja za rad energetskih postrojenja, kako bi se realizovali planovi i poslovni ciljevi koje kompanija ima u 2019. godini.

Direktor RMU „Banovići“ dr Munever Čergić je rekao da je „Alumina“ veoma bitan potrošač za Rudnik iz Banovića, jer je poslije "Elektroprivrede BiH" najveći kupac.

„Saradnja sa `Aluminom` odvija se na zadovoljstvo obje kompanije", rekao je Čergić, naglašavajući da je potpisivanje ovog ugovora veoma bitno za cijelu BiH, s obzirom na to da je riječ o domaćim resursima.

Kompanija „Alumina" i Rudnik mrkog uglja „Banovići" sarađuju od kraja 2012. godine. U proteklih šest godina, kako nam je rekao Igor Tadić, menadžer u Sektoru logistike, RMU „Banovići“ isporučili su našoj fabrici oko 750.000 tona uglja u ukupnoj vrijednosti od oko 90 miliona KM.