Novosti

POSJETA PREMIJERA REPUBLIKE SRPSKE RADOVANA VIŠKOVIĆA "ALUMINI"

zVORNIK, 20.09.2019

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas  da kompanija "Alumina" za šest mjeseci ove godine ima pozitivan bilans od oko 12 miliona KM i da sve što proizvede izvozi u više od 40 zemalja svijeta.

"Ove godine očekujemo više od 350 miliona KM obrtnih sredstava u `Alumini`", rekao je Višković novinarima u Zvorniku i dodao da nema mnogo kompanija tog renomea, ne samo u Republici Srpskoj, nego možda i u okruženju.

Višković je, nakon razgovora sa članovima Upravnog odbora i menadžmentom ove kompanije, naglasio da su svi zaposleni u fabrici dali puni doprinos, razvili nove proizvode i podigli cijenu tih proizvoda na svjetskom tržištu.

On je podsjetio da je "Alumina" prije šest godina imala oko 200.000 tona proizvodnje metalurške glinice čija je cijena ispod proizvodne na svjetskom tržištu, dodajući da ove fabrike sa 1.550 zaposlenih danas ne bi bilo da je ostala na toj proizvodnji.

"Inženjeri `Alumine` razvijaju nove proizvode, čime se smanjuje tržišni udio

metalurške glinice, a povećava udio nemetalurških proizvoda", pojasnio je Višković i naglasio da je cilj da se u kompaniji "Alumina" radi što veći stepen finalizacije, čime se dobija skuplji proizvod, veća zarada i veći benefiti za Republiku Srpsku.

Premijer Srpske rekao je da je došao u "Aluminu" da podrži menadžment kompanije, novi Upravni odbor i da pošalje podršku zaposlenima i strateškim partnerima da institucije Republike Srpske i dalje stoje iza ovog kolektiva.

"U suštini, ovo je strateško preduzeće po pitanju razvoja i daljeg poboljšanja privrednog ambijenta Republike Srpske", istakao je Višković.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije Mile Matić rekao je da je premijera Srpske informisao o tekućim aktivnostima, investicionim planovima, standardu zaposlenih, daljoj strategiji i uslovno o završetku stečaja u Fabrici glinice "Birač".

"Sa Vladom Republike Srpske imamo odličnu komunikaciju, te svaku drugu podršku", rekao je Matić.

On kaže da finalizacija proizvoda još nije napravljena u dovoljnoj mjeri, ali da procesi idu u tom pravcu i da će svakim danom biti sve bolje.

"Ova poslovna godina biće u redu. Imali smo ozbiljne investicije. Svjetsko tržište je u nekoj vrsti turbulencije, ništa nije sigurno, ali i pored svih problema poslovnu godinu završićemo uspješno", poručio je Matić.

Sastanku su prisustvovali i stečajni upravnik Fabrike glinice "Birač" Lazo Đurđević i predsjednik sindikata "Alumine" Radenko Smiljanić.

Višković, Matić i članovi Upravnog odbora zvorničke "Alumine" prethodno su obišli pogon za proizvodnju fino precipitiranog hidrata u izgradnji, koji se realizuje u više faza.

Izgradnja pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata počela je krajem 2016. godine i u posljednje tri godine ovo je jedna od najvažnijih investicija u kompaniji "Alumina".

Projekat se realizuje u više faza, a u toku je završna faza "tri B".

Građevinski kompleks ovog pogona obuhvata oko 10.000 metara kvadratnih korisnog prostora na kome je instalisana tehnološka oprema.

Kompanija "Alumina" sa proizvodnjom fino precipitiranih hidrata od 2017. godine zakoračila je na inostrano tržište sa kapacitetom od 10.000 tona godišnje.

Do sada realizovane faze ovog projekta omogućavaju godišnju proizvodnju od 40.000 tona fino precipitiranih hidrata.

Završetkom ove faze stvaraju se uslovi za dostizanje godišnjeg kapaciteta proizvodnje od 60.000 tona fino precipitiranih hidrata.

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je oko 30 miliona KM.