Novosti

NOVI OBJEKTI MIJENJAJU LICE FABRIKE

Zvornik, 29.12.2017

 

Svi novi objekti drastično mijenjaju lice fabrike, ali i strukturu njenog proizvodnog programa. Da smo ostali u metalurškom programu, bili bi sigurno u problemima. Pitanje je da li bi „Alumina“ mogla preživjeti variranja cijena na svjetskim berzama metala da nismo imali nemetalurški program proizvoda – kaže predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Milorad Motika, u intervju za  sedmični informator naše kompanije na kraju poslovne 2017. godine. 

Naglašava da je sa novim proizvodnim objektima otvorena perspektiva kompanije za naredne godine, „sa tendencijom da potpuno pređemo na nemetalurški program proizvodnje, koji će nam donijeti veći profit, veće zaposlenje i bolju sigurnost u narednom periodu“.

■Gospodine Motika, kako ocjenjujete poslovanje kompanije u 2017. godini?

-Za kompaniju „Alumina“ 2017. je bila veoma dobra godina u kojoj smo ostvarili sve što smo  zacrtali. Prevashodno, ostvarili smo plan proizvodnje sto odsto i realizovali planirane isporuke proizvoda našim kupcima.

U ovoj godini, kao što se vidi,  naš fabrički krug je veliko gradilište. Nivo investiranja dostiže oko 25 miliona KM. Bili smo posvećeni počev od uređenja saobraćajne infrastrukture u fabrici, gdje smo postavili oko 15.000 kvadratnih metara nove asfaltne podloge na našim saobraćajnicama sa novim parkinzima za putnički i teretni saobraćaj, pa  do nekoliko kapitalnih investicionih projekata, koji su omogućili razvoj novih proizvoda. Na prvom mjestu to su dva proizvodna objekta od blizu 7.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora. Najprije smo završili pogon za proizvodnju finoprecipitiranih hidrata, a potom i pogon za proizvodnju silika gela i specijalnih zeolita. U ovoj godini izgradili smo i Stanicu za komprimovanje gasa. Takođe, veliku radnu pobjedu predstavlja i izgradnja Dječijeg vrtića, jednog od najsavremenijih objekata za smještaj predškolske djece u okruženju,  u kojem, pored djece naših radnika, borave i mališani iz Zvornika i okoline.

Nažalost,  2017. godina biće upamćena i po dvonedjeljnoj blokadi transakcionih računa „Alumine“ u aprilu mjesecu od strane Osnovnog suda u Zvorniku. To nam  je prouzrokovalo ogromnu štetu ne samo u procesu proizvodnje, nego i pad kredibiliteta fabrike kod banaka i dobavljača, te izazvalo dodatne troškove i negativne posljedice u radu kompanije. Mi smo do tada imali  rokove odloženog plaćanja od 60 do 90 dana, da bismo poslije blokade morali da vršimo avansna plaćanja. Bio je to veliki problem za „Aluminu“, pogotovo u aprilu, maju i junu. Velikim naporima čitavog kolektiva, uspjeli smo da potpuno stabilizujemo proizvodnju, dostignemo ono što smo izgubili i da ispoštujemo sve kupce po ugovorima koje imamo za 2017. godinu.

Takođe, u ovoj godini nametnuo se i problem s lužinom. Obzirom na nedostatak lužine na evropskom i svjetskom tržištu usljed rekonstrukcija fabrika i prelaska na drugu tehnologiju  proizvodnje  gdje je neophodno eliminisati živine ćelije u tehnološkom procesu a u skladu sa regulativom i propisima Evropske unije,  mnoge evropske fabrike su zatvorile svoje proizvodne pogone, a većina je značajno smanjila kapacitete i rasprodala količine na lokalnom tržištu. Nekoliko fabrika u Sjedinjenim Američkim Državama je zatvoreno ili  smanjilo kapacitet proizvodnje usljed pretrpjelih havarija zbog uticaja uragana tokom druge polovine godine, kao i da je nekoliko  kineskih fabrika  zatvoreno zbog zagađenja i ekoloških propisa. Navedene okolnosti, kao i povećanje potrošnje lužine u Evropi,  rezultiralo je njenim deficitom i enormnom povećanju cijena.

■Koliko novi objekti mijenjaju lice fabrike?

-Mi smo podjednako  ponosni na sve objekte koje smo završili u ovoj godini, ali i na sve projekte i investicije koje radimo u kompaniji, jer one znače budućnost ove fabrike, njenih radnika, ali i budućnost ovog kraja. Svi ti novi objekti drastično mijenjaju lice fabrike, ali i strukturu njenog proizvodnog programa. Da smo ostali u metalurškom programu, bili bi sigurno u problemima. Pitanje je da li bi „Alumina“ mogla preživjeti variranja cijena na svjetskim berzama metala da nismo imali nemetalurški program proizvoda. Sa ovim novim proizvodnim objektima, dakle, mi smo otvorili perspektivu kompanije za naredne godine, sa tendencijom da potpuno pređemo na nemetalurški program proizvodnje, koji će nam donijeti veći profit, veće zaposlenje i bolju sigurnost u narednom periodu.

■Koliko se u kompaniji uradilo na diverzifikaciji proizvodnog programa?

-Mi idemo brzo u promjenu proizvodnog programa, što potvrđuje i paleta naših novih proizvoda. U portfoliju fabrike do kraja ove godine imaćemo 22 proizvoda, tako da ćemo 2018. godinu dočekati sa širokom lepezom proizvoda. Naša poslovna orijentacija je da pravimo proizvode sa većom maržom i profitabilnošću, bez mogućnosti uticaja berze na prodajne cijene naših proizvoda.

■S obzirom da je „Alumina“ izvozno orijentisana kompanija, koja su danas  najvažnija tržišta i poslovni partneri fabrike?

-„Alumina“ trenutno izvozi proizvode u 44 zemlje svijeta i ima poslovne partnere skoro na svim kontinentima. Glavni naši strateški partneri su  iz Evropske unije,  ali takođe kompanija plasira svoje proizvode u Ameriku, Kinu, Japan...  Otvara se i tržište Turske i Bliskog istoka,  tako da će “Alumina” nastaviti da proširuje broj svojih kupaca. Sad na kraju decembra imamo ponuda za saradnju od novih  kupaca iz pet-šest zemalja. Nama uopšte više nije problem da prodamo svoje proizvode, nego nam je veći problem da nabavimo potrebne količine boksita i lužine, glavnih sirovina neophodnih za proizvodni proces fabrike, jer  koristimo  velike količine. Za ostvarenje proizvodnih planova u 2018. godini fabrici će, naime,  biti potrebno milion i sto hiljada tona boksita i oko 65.000 tona lužine.

■Koliko je za osvajanje novih proizvoda korišćeno znanje i pamet domaćih kadrova?

-Ponosni smo na naše kadrove, jer smo tokom izgradnje novih proizvodnih objekata, ali i razvoja novih proizvoda, stvorili takve tehničke ekipe koje mogu da se nose sa bilo kojom firmom iz našeg okruženja, odnosno iz Evropske unije. Imamo mladu ekipu stručnjaka koja je za ponos ne samo fabrike, nego i čitave regije i Republike Srpske. Zahvaljujući pameti i znanju naših ljudi, spremni smo ući u bilo koji projekat koji nam se ponudi. Inače, u ponudi imamo još četiri-pet većih projekata i nadam se da će naredne godine, realizacija novih investicija, donijeti znatno proširenje proizvodnog programa, ali i tržišta, tako da ćemo biti jedna od respektabilnijih fabrika u ovom dijelu Evrope.

■Dakle, na pomolu je snažna investiciona aktivnost i u 2018. godini.

-Očekujemo da će investiciona ulaganja u sljedećoj godini iznositi od 12 do 15 miliona konvertibilnih maraka. Već na početku godine, u januaru, krećemo u sljedeću fazu izgradnje. Pravićemo još jedan proizvodni objekat,  s obzirom da za nove proizvode s kojima smo ove godine ušli u proizvodnju, postoji značajno interesovanje kod kupaca. Stoga, moraćemo da proširimo i asortiman i količinu proizvoda. Želimo da 2018. godinu završimo sa tri-četiri nova proizvoda, ali i sa znatnim povećanjem količine naših proizvoda u nemetalurškom dijelu proizvodnje.

■Da li nam kretanje cijena metala na berzi ide u prilog?

-Nama sad kretanje cijena metala na berzi nije toliko puno bitno zato što imamo nemetalurški program proizvodnje i proizvode koji ne zavise od kretanja cijena na berzi. Ako nam se ne bude isplatilo da proizvodimo metalurški program, smanjićemo ga na minimum, samo da zadržimo naše dugogodišnje kupce i da ne prekidamo poslovnu saradnju. Naša poslovna orijentacija su tržišta gdje imamo veće cijene, odnosno bolju maržu, a pritom da znatno smanjimo ulazne impute, što nam omogućuje povećanje profitabilnosti.

■Na putu do novih kupaca i tržišta dosta je prepreka, ali sigurno mnogo toga zavisi i od nas samih koliko smo spremni da budemo dio tržišne utakmice?

-Mi smo u potpunosti spremni da budemo dio kompletne tržišne utakmice. Nemamo nikakvih problema da naši ljudi kvalitetno obave sav taj dio u pogledu marketinga, prodaje i kvaliteta proizvodnje. “Alumina” ima raširenu mrežu kupaca i naša je sreća da je u poslovnom svijetu  “Alumina” i te kako poznata. Imamo toliko zahtjeva za poslovnom saradnjom, tako da,  bukvalno, u ovom momentu, možemo da biramo kome ćemo da prodajemo naše proizvode.

■Sa najznačajnijim kupcima „Alumina“ je ušla i u zajedničke partnerske projekte koji će, očekuje se, svim stranama obezbijediti stabilnost i prosperitetnu budućnost. Da li možete reći o kojim je projektima riječ?

- Poznato je da “Alumina” sarađuje sa renomiranim kupcima i ne samo da je stekla njihovo povjerenje, nego je sa većinom njih taj odnos prerastao iz domena kupac-prodavac u pravi partnerski odnos. Sa najznačajnijim kompanijama pokrenuli smo i zajedničke projekte,  koji se odnose na proizvodnju specijalnih zeolita, silika gela i precipitiranih hidrata. Radi se o devet novih proizvoda, u čiju realizaciju smo ušli sa firmama iz Evropske unije. To su prije svega “Silkem” iz Slovenije, “Inotal” iz Mađarske i “Zeohem” iz Švajcarske, koji je jedan od naših glavnih kupaca za nove proizvode. Imamo izvanrednu poslovnu saradnju sa ovim firmama i vjerovatno ćemo sa “Zeohemom”  imati još jedan novi projekat u toku sljedeće godine. Veliki je uspjeh što je fabrika “Zeohem” preselila svoju proizvodnju iz Švajcarske u Zvornik, što je veoma bitno za Republiku Srpsku, čitavu ovu regiju, a posebno za grad Zvornik i okolinu.

■Šta konkretno za “Aluminu”  znači dolazak “Zeohema” na ove prostore?

-Slikovito rečeno, to vam je kao da ste parkirali mercedes pored fiće u momentu kad su oni dolazili. “Zeohem” je jedna od najpoznatijih svjetskih fabrika u proizvodnji visoko-tehnoloških proizvoda. Nama je čast i sreća da je fabrika takvog renomea došla na ovo područje. Sa kompanijom “Zeohem”, koja nam je strateški partner, i “Alumina” je dobila mnogo jači uticaj u svijetu.

Menadžment “Alumine” je uložio mnogo truda i napora,  zajedno sa našim zaposlenima, da se, po tehnologiji “Zeohema”,  izgradi proizvodni objekat u našem fabričkom krugu čija će kompletna proizvodnja biti namijenjena za ovdašnju  „Zeohemovu“ fabriku. Zahvaljujem se našim zaposlenima, prevashodno inženjerima, koji su znali da iznesu ovaj projekat i da dođemo u situaciju da pokrenemo proizvodnju specijalnih zeolita i silika gela, proizvoda koji će, zajedno sa precipitiranim hidratima, predstavljati budućnost ove fabrike.

U narednoj godini, pored toga što nas očekuje povećanje proizvodnih kapaciteta na već pomenutim projektima koji će zahtijevati značajne investicije, mi planiramo ući i u nove projekte kao što je proizvodnja takozvanih topljenih materijala, „Fused Minerals“, čime će „Alumina“ ući u još jednu novu oblast u kojoj ranije nismo bili prisutni na tržištu. Krajem ove godine su postignuti dogovori sa odgovarajućim partnerom, obezbjeđeno tržište i započeto sa pripremnim aktivnostima za realizaciju ovog projekta. Veoma je važno napomenuti da za ovaj projekat imamo odgovarajuću infrastrukturu i da će prvu fazu projkta biti moguće realizovati u prvoj polovini  2018. godine.

■Da li kompanija ima dovoljno resursa, prije svega kadrovskog potencijala da „iznese“ nove proizvodne programe?

-Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je naš inženjerski i majstorski kadar tokom izgradnje i opremanja novih objekata, došao na takav tehnički nivo da možemo ravnopravno  da razgovaramo sa bilo kojom svjetskom firmom na ovom nivou. Čak šta više,  u ovom momentu naši ljudi su  tehnološki dominantniji u odnosu na neke od naših partnera.

■Menadžment i Uprava kompanije preuzeli su na sebe značajne internacionalne ugovore. Koliko okolnosti i ambijent u kojem se nalazi fabrika, mogu uticati na ispunjenje tih ugovora?

-„Alumina“ je, podsjetiću,  imala velikih problema kad su Željeznice Srbije došle u težak položaj zbog prekida saobraćaja na svojoj infrastrukturnoj mreži. Jer, veliki dio naših prozvoda se transportuje kroz Republiku Srbiju, ali i većina  roba i sirovina, za potrebe rada fabrike, takođe dolazi željeznicom iz Srbije.

Imamo i situaciju da se desio znatan skok cijene lužine, a došlo je i do povećanja cijene gasa, što za kompaniju predstavlja ogroman finansijski udar. Nadamo se da ćemo se izboriti sa ovim problemima, tako što ćemo veći dio povećanja proizvodnih troškova, prouzrokavanih enorminim povećanjem cijena pomenutih sirovina i energenata pretočiti u prodajnu cijenu naših proizvoda. Naravno, neće to biti ni malo lako, jer određena tržišta nemaju odgovarajuću fleksibilnost,  te ne mogu da isprate ovakve promjene u cijenama.

U svakom slučaju, nećemo ugroziti redovnost isplate plata našim radnicima i drugih prinadležnosti koje im pripadaju u 2018. godini.

Mi smo sklopili kompletan materijalni bilans za narednu godinu, tačno znamo kolika će biti proizvodnja, odnosno prodaja, sa poslovnim planom  da i 2018.  bude uspješna.

■Gospodine Motika, kako zaštititi fabriku od „interesovanja“ određenih namjerenika i raznih lobija?

-S obzirom na iskustva sa sudovima,  imamo strah sa te strane. Međutim, računajući na podršku predsjednika Republike Srpske i Vlade Srpske, koji će nam pomoći da se eventualni novi  udari spriječe, nadamo se da više neće biti situacija koje su bile u 2017. godini sa blokadom računa,   tako što će se sve  odvijati regularnim putem  preko institucija Republike Srpske.

■Rješavanje statusa fabrike, opšte je mišljenje, ključno je pitanje za njen dalji rad. Po Vama, koji je najbolji model buduće vlasničke strukture za ovu fabriku, naravno nakon završetka stečaja u matičnom preduzeću „Birač“ A.D. u stečaju?

-Moje lično ubjeđenje je da fabrika nikad više ne smije dozvoliti da bude privatizovana sto odsto,  jer bi to mogao da bude udar kao što se desio sa Litvancima. U određenom momentu, recimo,  ako neko od tih ino partnera shvati da odavde može da izvuče kapital i da, bukvalno rečeno, pobjegne sa ovih prostora,  to je onda opasnost za “Aluminu”. Mi ćemo se zalagati za takav model privatizacije da država ima određen procenat svog vlasništva u ovoj fabrici, da pronađemo jednog ili dva strateška partnera iz Evropske unije  koji su bitni za ovu fabriku i da sa njima napravimo takav konglomerat odnosa da nikad više ne dođemo u situaciju da neko može da odluči da uništi fabriku. Ovdje će prevashodno interes Republike Srpske biti  u prvom planu.

■Poznato je  da je “Alumina” preuzela na sebe značajne obaveze koje su imali povezana preduzeća u bivšoj grupaciji Birač. Koliko je tih sredstava do sada plaćeno?

-Kompanija „Alumina“ je u protekle četiri i po godine, otkako je u aprilu 2013. godine uveden stečaj u preduzeću „Birač“ A.D.,  platila više od 17 miliona KM  obaveza za povezana preduzeća „Birača“ u stečaju.

■Koliko danas “Alumina” ima dobavljača i kako ocjenjujete saradnju sa strateškim partnerima?

-„Alumina“ danas ima više od 800 poslovnih partnera, dobavljača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i drugih zemalja iz okruženja i inostranstva. Naši strateški partneri iz Republike Srpske su prvenstveno kompanija “Boksit” iz Milića i Rudnik boksita iz Srebrenice.

“Boksit” je veoma korektna kompanija, sa kojom imamo izuzetno dobru saradnju. Ovom prilikom želim da se zahvalim predsjedniku Kompanije, gospodinu Rajku Dukiću, koji je sve vrijeme imao razumijevanje za “Aluminu”. Mi takođe imamo razumijevanje za “Boksit”, tako da kroz uzajamnu saradnju jedni drugima najbolje pomažemo u rješavanju svih problema. Dakle, radimo na obostrano zadovoljstvo i na zadovoljstvo čitavog ovog kraja.

Takođe, u posljednje vrijeme imamo korektnu saradnju i sa Rudnicima boksita iz Nikšića od kojih nabavljamo određene količine rude. Dobavljači lužine su isključivo iz zemalja članica Evropske unije, prije svega Mađarske i Rumunije. Sada smo pokrenuli aktivnosti da određeni dio lužine nabavimo iz prekookeanskih zemalja, kako bi imali dovoljne količine za proces proizvodnje. U Evropi je sada znatno smanjena proizvodnja lužine, tako da smo primorani da obezbijedimo ovu važnu sirovinu sa drugih destinacija.

■Koliko je kompanija spremna da pomogne razvoj ovog kraja?

-Nemamo pravo na sebičnost. Idemo brzim korakom, tako da bi trebali da izvršimo disperziju svog proizvodnog kapaciteta u granicama naših mogućnosti i u ovoj regiji kako bi i ostali dio Republike Srpske imao benefita od razvoja „Alumine“.

■Da li kompanija redovno plaća poreze, doprinose i druge obaveze prema državi?

-U skladu sa filizofijom poslovanja, „Alumina“  njeguje principe dobre poslovne etike, što podrazumijeva odgovorno poslovanje, odnosno plaćanje obaveza kako prema zaposlenim radnicima, tako i prema dobavljačima i državi. U prvih deset mjeseci ove godine, na  ime isplaćenih plata radnika, kompanija je platila približno 10 miliona KM poreza i doprinosa. Mi svakog mjeseca dobijamo potvrdu od Poreske uprave Republike Srpske da  je „Alumina“, na sva lična primanja zaposlenih, izmirila sve poreze, doprinose i druge obaveze prema državi.

■Mjesečni fond za bruto plate radnika je oko 2,7 miliona KM. Šta zaposleni u kolektivu mogu očekivati u narednom periodu kad je u pitanju njihov materijalni položaj?

-Želim da podsjetim sve zaposlene u kolektivu da mi danas imamo znatno veće plate u odnosu na prije nekoliko godina. Recimo, u 2013. godini fond za neto plate radnika iznosio je mjesečno oko 600.000 KM, a sad je više od milion i petsto hiljada KM. Prosječna zarada u “Alumini” će u 2018. godini biti oko 1.080 KM. Sa ove pozicije mogu da garantujem da redovnost isplate plata u narednoj godini neće biti upitna, da će biti isplaćen regres shodno dinamici novčanih tokova, kao i prinadležnosti koje ćemo isplatiti za Božić i Vaskrs. Ukoliko se pojavi mogućnost, s obzirom da ćemo imati novih investicija, da izvršimo korekciju plata, mi ćemo to uraditi tokom sljedeće godine. Ali, u ovom trenutku molim i tražim razumijevanje od svih radnika da shvate da ovdje prevashodno moramo gledati u budućnost. Ovakva šansa ovoj firmi ne ukazuje se često. Mi sad imamo priliku da podignemo kompaniju na evropski nivo i zato molim sve radnike da shvate da je ovo prilika da to uradimo. Znam da je uvijek težnja za povećanjem plata, međutim, moramo voditi brigu o budućnosti i zaposlenju mladih, da ne dozvolimo da ova regija bude ispražnjena zato što će naši mladi ljudi, tragajući za poslom, otići u druge evropske zemlje.

Zato je moja želja da napravimo ambijent da se zaposli što veći broj mladih ljudi, da se fabrika još više podmladi. Primjetno je da je znatno popravljena starosna struktura zaposlenih u posljednjih godinu dana kada smo primili oko 300 novih radnika. Želimo da nastavimo sa prijemom radnika, pogotovo visokokvalifikovane i kvalifikovane radne snage, da možemo da odgovorimo svim našim potrebama i zahtjevima  naših kupaca koji imaju stroge kriterije pri kupovini naših proizvoda.

■I na kraju razgovora,  kakvi su planovi i strateški ciljevi kompanije u 2018. godini?

-Strateški cilj ove fabrike u 2018. godini je da stvorimo uslove za proizvodnju od minimum 50.000 tona godišnje finoprecipitiranih hidrata. To nam u narednih pet godina garantuje potpuno bezbrižan život u ovoj fabrici, jer imamo tržište za te proizvode i što smo svjesni da to možemo napraviti. Uradili  smo fazu jedan, sad radimo fazu dva, a u  2018.  mora se dovršiti faza tri i faza tri A na projektu finoprecipitiranih hidrata. U narednoj godini imaćemo  znatno proširenje kapaciteta na nemetalurškom dijelu proizvodnje da više nikad ne moramo brinuti o tome šta se dešava na svjetskim berzama metala.

 Na kraju razgovora, koristim priliku da se zahvalim svim našim radnicima na strpljenju, trudu i radu, da u svoje ime i ime menadžmenta kompanije, zaposlenima i njihovim porodicama čestitam predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

Želim svim radnicima puno uspjeha u ovom kolektivu, da u 2018. godini iskoriste i ostvare sva svoja prava, ali ih takođe molim da podignemo našu radnu disciplinu, da nema onog gesla koje se stalno provlači “ne mogu ja imati malu platu,  koliko mogu malo raditi”. Ovu fabriku moramo iskreno shvatiti kao naš kolektiv, da je to naše zajedničko dobro i samo zajedničkim snagama možemo obezbijediti poziciju fabrike da bude na takvom nivou da nam zavidi čitava Evropa. ■

 

 

PODRŠKA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE I VLADE SRPSKE

Predsjednik Upravnog odbora kompanije izražava zahvalnost najvišim državnim organima i institucijama Srpske.

-Želim posebno  da se zahvalim predsjedniku Republike Srpske, gospodinu Miloradu Dodiku, koji daje svesrdnu podršku „Alumini“,  našim projektima i poslovnim ciljevima. Pomoć predsjednika nam je mnogo značila i tokom teških trenutaka za ovu kompaniju u proteklom periodu. Takođe, želim da se zahvalim premijerki Željki Cvijanović i Vladi Srpske,  koji podržavaju ovo što mi radimo.

 

SARADNICI I KUĆNI PRIJATELJI

Sa zadovoljstvom želim da istaknem tim svojih najbližih saradnika. Mi nismo samo saradnici, nego smo i kućni prijatelji. Sreća je „Alumine“ što u svom menadžmentu ima mlade ljude, odlične stručnjake u svojim profesijama, čiji je ogroman doprinos uspješnom radu ove kompanije. Posebno želim da se zahvalim Miletu Matiću, Radislavu Filipoviću, Milomiru Maksimoviću i Zoranu Obrenoviću, koji su se našli u svim aspektima shvatanja života i stvarnosti, odnosno u shvatanjima tehnike i realnosti.

 

 PREGAOCI

Sljedeća 2018. je jubilarna godina za ovu fabriku kada se navršava punih 40 godina  postojanja i rada.

-Ovom prilikom želim da se zahvalim svim penzionerima fabrike, a posebno radnicima koji su od početka rada fabrike  pa do danas u kolektivu i koji 2018. godine stiču pravo na odlazak penziju. Oni su naš ponos, nešto najbolje što može da se desi u industriji. To su naši pravi industrijski radnici. Želimo da jedan dio njih, koji nam budu neophodni,  zamolimo da ostanu još koje vrijeme u fabrici kako bi svojim znanjem i iskustvom pomogli mlađim radnicima koji su angažovani u procesu proizvodnje.

 

UPRAVNI ODBOR

Uprava ove kompanije, cijelo ovo vrijeme, ponašala se veoma odgovorno i profesionalno radeći na dobrobit cijelog kolektiva. Stoga želim da se zahvalima članovima Upravnog odbora – Miletu Matiću, Peri Vasiljeviću, Goranu Maričiću i Radislavu Filipoviću.

 

KOREKTNA SARADNJA SA STEČAJNIM UPRAVNIKOM

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ ocijenio je veoma korektnom saradnju sa stečajnim upravnikom Fabrike glinice „Birač“ A.D. u stečaju, gospodinom Lazom Đurđevićem.

-Vrlo korektni odnosi, imamo redovnu komunikaciju. Gospodin Đurđević radi svoj dio posla, a mi u „Alumini“ imamo svoje zadatke. Mi smo stečajnom upravniku zahvalni na razumijevanju, tako da želim da mu se zahvalim u svoje lično ime i u ime svih radnika.

IZVOĐAČI RADOVA

U našoj investicionoj aktivnosti, na izgradnji novih proizvodnih i drugih objekakata koje radimo u fabrici, angažovana su domaća preduzeća, firme iz Zvornika i okoline.

Želim da se zahvalim svim izvođačima radova, a prije svega firmama „Jokić-invest“, „Enikon-mont“, „Zvornik-putevi“, „Metalno“, „Keso-promet“ „Metal-mont“, kao i firmi „Savox“ iz „Milića koja je bila angažovana na izgradnji dječijeg vrtića.