Novosti

OTVOREN NOVI POGON VRIJEDAN SEDAM MILIONA KM

Zvornik, 10.07.2017

 

Kompanija „Alumina“ je uspješan porivredni subjekat, koja ima razvojnu šansu i koju vlasti Republike Srpske podržavaju u svemu što radi, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na svečanosti upriličenoj u našoj fabrici povodom puštanja u rad novog pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata.

Novi proizvodni objekat  otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar industije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina" Milorad Motika i predsjednik kompanije "Boksit"  iz Milića Rajko Dukić.

Obraćajući se prisutnima, među kojima su, pored predstavnika izvođača radova, zatim  jednog broja poslovnih partnera, te  zaposlenih radnika „Alumine“,  bili i ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija i poslanik u Narodnoj skupštini Radovan Višković,  predsjednik Dodik je rekao da je „Alumina“ dobar resurs i bogatstvo Republike Srpske.

„Moramo se okupiti oko ovog uspjeha. Ova fabrika je uspjeh, koju moramo podržati“, naglasio je Dodik, te dodao da je ovo jedno od najvećih proizvodnih mjesta u Republici.

Kako je rekao „Alumina“ je kompanija  koja bilježi briljantne poslovne rezultate,  što govori o tome da se u ovoj kompaniji dobro radi.

On je naglasio da je opredjeljenje da budu građene i dodatne proizvodne linije u „Alumini“, što je ispravna poslovna orijentacija menadžmenta kompanije.

„Onog trenutka kada smo odlučili da prekinemo saradnju sa Litvancima i da uđemo u dosta problematičan, ali ipak odlučujući korak, a to je da riješimo odnose u vlasništvu sa Litvancima, odlučili smo se za razvoj „Alumine“ i regije Birač u cjelini.

„Nismo oklijevali nijednog trenutka da prije četiri godine odlučno prekinemo niz propasti i neuspjeha. Nekoliko nas, premijerka, ministar finansija, ministar privrede tog vremena, uz konsultaciju sa ljudima iza čijeg autoriteta mi držimo ovdje, kao što su Radovan Višković i Rajko Dukić, donijeli smo hrabru odluku kako bi fabriku vratili ovom kraju na dobrobit radnika i da imamo uspješne poslovne rezultate“, podsjetio je Dodik.

 „Slušao sam razne ljude koji su svašta ovdje govorili, ali nikad nisam oklijevao da podržim mjere koje će upravo dovesti do jednog ovakvog dana. Da se okupimo i pustimo u rad novi pogon i da konstatujemo da ovo što radimo, radimo najbolje i da je to šansa za buduća vremena“, dodao je Dodik.

On je rekao da se u „Alumini“ zapošljavaju mladi inženjeri koji zasnivaju porodice i to je ono što treba podržavati i što je posao državnika.

„Ako hoćete da budete državnik onda su vaši ciljevi daleko veći, nego sitno špekulativni, lokalni problemi ili težnje koje neko ima. Biti državnik znači željeti da ova fabrika živi i da bude uspješna dugo godina“, naglasio je Dodik.

U tom kontekstu je rekao da se mora voditi računa šta će ovdje da bude za 20, 50, pa čak i stotinu godina. A ne šta će ovdje biti danas i daj meni. To treba odbaciti, rekao je Dodik.

„Mi ovdje nemamo favorita. Ja nikoga ne podržavam, osim radnika i ovu kompaniju. Odbacujem sve špekulacije, laži i podmetanja svake vrste. Meni je važno kao predsjedniku Republike da ova fabrika funkcioniše, da održava zaposlenost i da ima perspektivu“, podvukao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da se država i u ovim uslovima pokazala kao dobar vlasnik, te da je uvjeren da će problemi iz prošlosti biti riješeni u pravičnom pravosudnom postupku, te apelovao da pravosuđe Srpske  brže i odlučnije rješava ovo pitanje, da bi se konačno stavila tačka i dala šansa razvoju koji je neophodan ne samo ovom kraju i kompaniji, već cijeloj Republici Srpskoj.

„Sud Republike Srpske treba da sudi u ime Srpske, a ne u ime špekulanata i eventualno bilo kakvih Litvanaca koji su ovdje pokušali da naprave nešto drugo, a ne uspješnu fabriku. Nikakav nepravni i nepošteni sudski postupak nas ne zanima, podvukao je Dodik.

On je  pozvao pravosuđe da angažuje svoje najbolje kapacitete i da ih usmjeri u rješavanje ovdje prisutnih problema stečaja i da se, kako je rekao,  to pitanje završava.

„Kada bi imali mogućnost da djelujemo potpuno „očišćeni“ od problema prošlosti, ova kompanija bi daleko više mogla da ima razvoja, mogla bi lakše da sarađuje sa finansijskim okruženjem i bankama, i to je ono što nas zanima.

Nakon rješenja tog pitanja, izlaska iz stečaja, ovdje se stvaraju ogromne šanse koje ne smijemo da propustimo. Nama treba optimizam. Ovo je mjesto optimizma“, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da "Alumina"  daje izuzetno veliki doprinos ukupnoj industrijskoj proizvodnji Republike Srpske, te povećava spoljnotrgovinski bilans Srpske.

"Vrijednost proizvodnje dostigla je sada oko 200 miliona KM, a akumulirana dobit za tri prethodne godine je 25 miliona KM", istakao je Đokić, dodajući da je broj zaposlenih sa 950 povećan na 1.400, što je za 450 zaposlenih više nego ranije.

"To sve govori da je ovdje vidljiv napredak i razvoj, da `Alumina` svojom proizvodnjom daje veliki doprinos Srpskoj, a naročito zvorničkom kraju, odnosno području Birča, zajedno sa kompanijom `Boksit` iz Milića", naglasio je Đokić.

On je rekao da će Vlada Republike Srpske svojim aktivnostima, kojih je u prethodne 3,5 godine bilo mnogo, nastaviti da prati i mjerama koje su neophodne podržava i povećava proizvodnju ovog preduzeća, te obezbijediti novi rast i razvoj, kao što je izgradnja novih proizvodnih kapaciteta.

"Uvjeren sam da će pravda na kraju pobijediti i biti na strani interesa ovog preduzeća, ali i interesa Srpske i da ćemo poslije toga moći da uspostavimo period normalnog i mirnog rada u kojem ćemo iz godine u godinu bilježiti nove i velike rezultate", zaključio je Đokić.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Milorad Motika rekao je da je novi proizvodni objekat izgrađen u potpunosti vlastitim sredstvima te kompanije, a osim radnika ove fabrike, kao izvođači radova isključivo su bile angažovane lokalne firme.

"Površina novoizgrađenih objekata u okviru ovog projekta je oko 2.100 metara kvadratnih. U ovo novo proizvodno zdanje ugrađeno je 280 tona čelične konstrukcije, 350 tona mašinske opreme, oko 1.600 metara kubnih betona, te više od 150 tona betonskog čelika. Postavljena su i oko 2,5 kilometra cjevovoda. Vrijednost radova je sedam miliona KM, a posao je dobilo 45 novih radnika", istakao je Motika.

Predsjednik Upravnog odbora je naglasio da je ovaj projekat plod uspješne saradnje sa našim poslovnim partnerima iz Mađarske i Slovenije.

On je naveo da je ovo prva faza projekta koja omogućuje proizvodnju 10.000 tona precipitiranih hidrata.

"Riječ je o proizvodu koji ima sigurno tržište i dobru profitabilnost, a svoju primjenu nalazi prije svega u hemijskoj industriji i industriji kablova", naglasio je Motika.

On je rekao da se već okreću radovima u okviru druge faza projekta i stvaranju uslova za dodatnih 10.000 tona nove proizvodnje.

"Do kraja 2018. godine planiramo realizovati i treću fazu projekta proizvodnje precipitiranih hidrata. Tada ćemo imati godišnju proizvodnju od 40.000 tona, a ukupna vrijednost investicije dostići će 20 miliona KM, što će omogućiti stotinu novih radnih mjesta", naglasio je Motika, dodajući da je cilj da "Alumina" napreduje, ali i da se razvija okruženje.

Predsjednik Upravnog odbora se zahvalio svim izvođačima i učesnicima  radova na ovom projektu, ističući da će proizvodnja specijalnih hidrata, zajedno sa drugim investicijama koje se trenutno realizuju u fabrici,  donijeti sigurnu budućnost „Alumini“.

„Ponosnio smo na dostignuća naših kadrova, koji su znanje i iskustvo na najbolji način pokazali i na ovom projektu“,  naglasio je prvi čovjek kompanije, Milorad Motika.