Novosti

"ALUMINA" SIGURAN I POUZDAN PARTNER "ZEOHEMA"

Zvornik, 29.06.2017

Kompanija  „Alumina“ iz Zvornika je naš najbolji dobavljač proizvoda i partner s kojim je „Zeohem“ razvio veoma uspješnu poslovnu saradnju, rekao je Rolf Vogt, koji je predvodio delegaciju ove švajcarske firme, poslije sastanka sa menadžmentom „Alumine“ u Zvorniku.

On je naveo da je „Alumina“  u proteklom periodu bila dobar i pouzdan poslovni partner, te dugogodišnji snabdjevač proizvoda za potrebe proizvodnje u „Zeohemu“.

Vogt je rekao da već šest godina radi sa „Aluminom“ i da „Zeohem“  ima veliko poslovno povjerenje u ovu zvorničku fabriku.

„Na sastanku s rukovodstvom „Alumine“ dogovorili smo se o našim daljim planovima saradnje. Očekujemo da pravimo  veći iskorak i progres u poslovnim odnosima“, istakao je Vogt, te dodao da je namjera „Zeohema“ da još više kupuje od „Alumine“, pogotovo za tržiste SAD i Kine, gdje „Zeohem“ ima svoje fabrike.

On je rekao da proizvodi „Alumine“ imaju dobar kvalitet, pa su se iz tih razloga odlučili da ovdje investiraju u izgradnju fabrike  kako bi još bliže sarađivali sa „Aluminom“.

„Zeohem“ je, podsjetio je Vogt, 6. marta ove godine počeo da gradi savremenu fabriku u Zvorniku u čiju izgradnju će uložiti oko 10 miliona švajcarskih franaka.

„Zadovoljni smo kako se odvijaju radovi. Izvođači se drže rokova koji su veoma ambiciozni i kratki“, kaže Vogt, koji je direktor „Zeohemove“  firme u Zvorniku.

Predviđeno je da nova proizvodna hala bude završena do kraja avgusta nakon čega će početi dopremanje  opreme i postrojenja iz Švajcarske, a potom i njeno instaliranje koje bi trajalo do kraja novembra.

„Planiramo da tokom decembra  krenemo sa produkcijom“, rekao je Vogt i naveo da u koordinaciji poslova na ovoj investiciji imaju punu podršku menadžmenta „Alumine“, zatim pomoć grada Zvornika, kao i Vlade Republike Srpske.

U ovom proizvodnom objektu, gdje će posao dobiti 40 novih radnika,  proizvodiće se  zeoliti 4 A i 3 A.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Milorad Motika kaže da je „Zeohem“ jedna od najboljih kompanija u ovoj oblasti sa kojom „Alumina“ ima dugoročni poslovni aranžman.

„Naše kompanije su postigle zavidnu zajedničku saradnju kako u poslovnom, tako i u tehnološkom smislu“, naglasio je Motika.

On je izrazio zadovoljstvo što firma svjetskog renomea kao što je „Zeohem“, investira na prostoru Zvornika.

Motika kaže da je ovo prva grinfild investicija na ovom području, što će biti od velikog značaja ne samo za Zvornik, nego i za regiju, pa i šire.

„Sa kompanijom „Zeohem“, koja nam je strateški partner, i „Alumina“ je dobila mnogo jači uticaj u svijetu“, naglasio je predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ i dodao da, zahvaljujući i saradnji sa „Zeohemom“, zvornička fabrika je u mogućnosti da plasira svoje proizvode na brojna tržišta u svijetu.

Motika je naveo da „Alumina“, po tehnologiji „Zeohema“  gradi proizvodni objekat u svom fabričkom krugu čija će kompletna proizvodnja biti namijenjena za fabriku „Zeohema“ u Zvorniku.

„Imaćemo šest novih proizvoda koji će direktno biti isporučivani za potrebe  proizvodnog procesa u novom  „Zeohemovom“ proizvodnom pogonu “, rekao je Motika.