Novosti

NOVI INVESTICIONI PROJEKAT "ALUMINE" OMOGUĆIĆE ZAPOŠLJAVANJE STOTINU RADNIKA

Zvornik, 01.12.2016

Kompanija “Alumina” iz Zvornika, u saradnji sa inostranim partnerima iz zemalja Evropske unije, sredinom septembra, počeće  sa realizacijom  novog investicionog projekta koji će omogućiti proširenje palete  proizvodnog programa i zapošljavanje novih stotinu radnika, istaknuto je tokom današnjeg razgovora predsjednika Upravnog odbora kompanije "Alumina" Milorada Motike sa ministrom industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republkike Srpske Petrom Đokićem. Poslije sastanka, kome su prisustvovali i Milomir Maksimović, direktor Održavanja i investicija, kao i Zoran Obrenović, direktor Razvoja i Kontrole kvaliteteta, ministar Đokić je rekao da je “Alumina” u proteklom periodu dostigla značajan nivo razvoja i unapređenja tehnoloških procesa.

“Zajedno  smo konstatovali da je osiguran rast proizvodnje fabrike u ovoj u odnosu na prošlu godinu, da je ukupan finansijski rezultat u 2015.bio povoljniji nego u 2014. godini, te da je “Alumina” prisutna na inostranom  tržištu sa kvalitetnim proizvodima”, rekao je Đokić,  naglašavajući razvoj novih proizvodnih programa u ovoj kompaniji.

U “Alumini” je, nastavio je Đokić, došlo do promjene u orijentaciji u pogledu poslovanja, proizvodnje i realizacije novih proizvoda.

U kompaniji je, kako je rekao,  osvojeno nekoliko novih proizvoda, napuštajući tradicionalnu metaluršku granu i paletu proizvoda te vrste, istovremeno okrećući se novim grupacijama proizvoda na kojima se dalje temelji  poslovni rezultat  ove fabrike”, rekao je Đokić.

“To će u budućnosti donijeti nove kvalitetne rezultate i osigurati novi razvoj”, istakao je Đokić.

Ministar Đokić je naglasio da će novi investicioni projekat koji će u “Alumini” uslijediti sredinom septembra, doprinijeti da se u ovoj fabrici još više razvijaju proizvodni kapaciteti.

“To je jako značajna invest

Đokić je rekao da je vrlo zadovoljan rezultatima koje je postigao gospodin Milorad Motika nakon dolaska na čelo uprave “Alumine”.

“Bio je to veoma dobar potez Vlade Republike Srpske koji već daje rezultate”, ocijenio je Đokić. On je najavio da će se vrlo brzo, već sledeće sedmice, Vlada Republike Srpske, baviti nekim otvorenim i važnim pitanjija za ovu fabriku, poput osiguranja kvalitetnog snabdijevanja energentima, koje fabrika koristi u procesu proizvodnje, te regulisanju obaveza prema dobavljačima tih energenata.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Milorad Motika izjavio je da ga raduje podrška Vlade Republike Srpske koja je neophodna da svi u “Alumini” istraju u realizaciji planova koji su zacrtani za naredni period.

Najavio je rast proizvodnje, povećanje poslovnog dohotka i nova zapošljavanja.

icija koju će “Alumina” realizovati  u saradnji sa inostranim partnerima iz zemalja Evropske unije”, naveo je Đokić i dodao da će to biti novi razvojni korak koji će omogućiti oko stotinu novih radnih mjesta.

“U zajedničko partnerstvo ulaze tri firme iz Evropske unije, koje će zajedno sa nama raditi  na proizvodnji i prodaji nove proizvodne vrijednosti,  tako da smo faktički osigurali proizvodnju za sljedeću godinu”, rekao je Motika.

Kako je rekao investicioni zahvati, koji će omogućiti razvoj novih programa i nova zapošljavanja,  u koje kompanija kreće,  treba da daju rezultate  već u ovoj godini, a dobrim dijelom u 2017.godini.

Motika je, za realizaciju poslovnih aktivnosti koje stoje pred kompanijom, najavio potrebu angažovanja novih školovanih kadrova, te istakao zajedničke napore menadžmenta i radnika u ostvarivanju  procesa koji se odvijaju u ovoj fabrici.

“Zahvaljujem se prvenstveno radnicima “Alumine” koji su pokazali strpljenje, posebno u kritičnim momentima. Uz podršku Vlade Republike Srpske, te podršku  predsjednika Republike Srpske, kao i podršku svih faktora u Republici Srpskoj, taj krizni period je prošao i sada, uz stabilnost kolektiva, razvijamo nove programe i dalju budućnost kompanije”, istakao je predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Milorad Motika, naglašavajući da će za sve to biti potrebna podrška kompletnog rukovodstva Republike Srpske.