Novosti

U PETAK OBILJEŽEN DAN FABRIKE I 45 GODINA POSTOJANJA I RADA KOLEKTIVA

Zvornik, 09.10.2023

Povodom Dana Fabrike i 45 godina rada, u kompaniji „Alumina“ u petak je organizovana skromna svečanost, kojoj su, pored članova Uprave i menadžmenta kompanije, te vlasnika firme „Pavgord“ iz Foče Gordana Pavlovića, najvećeg povjerioca zvorničke fabrike,  kao i članova Odbora povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju i stečajnih upravnika zavisnih privrednih društava, prisustvovali i gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović sa saradnicima,  zatim poslanici iz Zvornika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović, Aleksandar Krsmanović i Siniša Mijatović. Obilježavanju jubileja rada najvećeg zvorničkog kolektiva prisustvovao je i mr Rajko Dukić, predsjednik Grupacije i kompanije „Boksit“, strateškog partnera fabrike od njenog prvog dana rada i živi svjedok istorije ova dva kolektiva.

Nakon što je svim prisutnima poželio dobrodošlicu, predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Zoran Stevanović  je rekao da se godišnjica postojanja fabrike obilježava skromno zbog,  kako je objasnio,  formalno-pravnog statusa fabrike, koji je takav da ne dozvoljava neku veću proslavu,  te da je naša obaveza da radimo i da se prestruktiramo u smislu očuvanja naše tržišne pozicije.

-Kompanija nastoji da hvata korak sa tehnološkim napretkom, osvajanjem novih proizvoda i uvođenjem raznovrsnih inovacija kako bi se obezbijedile znatne uštede u proizvodnji s ciljem boljeg pozicioniranja na svjetskom tržištu – istakao je Stevanović, te dodao da „Alumina“ prodaje svoje proizvode u 50 zemalja na svim kontinentima, tako da taj korak treba održati i učvrstiti se na toj poziciji kako bi stvorila sebi višegodišnju perspektivu za opstanak na tržištu.

On je naveo da „Alumina“ u okviru svog formalno-pravnog statusa vodi brigu, prije svega o  zaposlenim radnicima, porodicama poginulih radnika, ali široj društvenoj zajednici.

Stevanović je naglasio da kompanija trenutno radi na proširenju kapaciteta pogona za proizvodnju finoprecipitiranih hidrata, gdje će sa sadašnjih 40.000 tona na godišnjem nivou, već početkom naredne godine proizvoditi oko 60.000 tona ovog proizvoda.

Takođe, istakao je  da se vrše i pripreme za rekonstrukciju energetskog sektora u fabrici, gdje će se vrlo brzo susresti sa naplatom emitovanja ugljen-dioksida u atmosferu, pa će se sa uglja morati prelaziti na obnovljive izvore energije.

Kako je objasnio, u tom smislu kompanija ide u dva pravca.

-Idemo prvo sa rješenjem spalionice smeća, a drugo sa rješenjem gasne elektrane koja bi pored proizvodnje tehnološke pare proizvodila i električnu energiju za tržište - istakao je predsjednik Upravnog odbora „Alumine“.

Stevanović je rekao da je to opredijeljenje kompanije, ali je uslov da bi se time bavili završetak stečajnog postupka Fabrike glinice „Birač“, jer rekonstrukcija, odnosno izgradnja novog energetskog postrojenja u „Alumini“ zahtijeva od 80 do 100 miliona evra.

-Nijedna banka na svijetu neće da sarađuje sa kompanijom sve dok je formalno-pravni status fabrike ovakav kakav je sad - rekao je Stevanović.

Naveo je da kompanija trenutno zapošljava nešto više od 1.500 radnika. Prema njegovim riječima, sadašnji menadžment se ponaša kao selektor u smislu da daje priliku da ljudi odu iz fabrike koji ispunjavaju uslove za penzionisanje i oni koji mogu ostvariti invalidsku penziju, te ljude koji su jednostavno nezainteresovani za rad u fabrici.

Ističući da neke ljude ne možete iskoristiti da zarade ni trećinu svoje plate, Stevanović je rekao da kompanija istovremeno daje šansu mladim ljudima kojih je u posljednjih sedam mjeseci primljeno 130.

-Svi su oni primljeni na određeno vrijeme i bićemo zadovoljni ako od njih 130 napravimo 70 dobro obučenih i dobro posvećenih radnika u fabrici - rekao je Stevanović i dodao da će krajem ove ili početkom iduće godine biti primljeno još 70 novih proizvodnih radnika.

Predsjednik Upravnog odbora kaže da je cilj da se podmladi kolektiv, jer se već suočava sa činjenicom da je manjak eletričara, bravara, automatičara, zavarivača i drugih proizvodnih zanimanja.

-Sa Tehničkim školskim centrom iz Karakaja imamo potpisan ugovor da se u fabrici obavlja profesionalna praksa njihovih učenika kojima će biti data prilika da se zaposle odmah po završetku školovanja - rekao je Stevanović i dodao da kompanija nastoji da dobije kvalitetnu radnu snagu sa ovih prostora.

Predsjednik Grupacije i kompanije „Boksit“ iz Milića Rajko Dukić rekao je da je 6. oktobra 1978. godine bio prisutan na otvaranju Fabrike glinice „Birač“ kao direktor Rudnika boksita.

-Fabriku je otvorio tadašnji predsjednik Savezne vlade Jugoslavije Veselin Đuranović u prisustvu direktora „Energoinvesta“ Emerika Bluma i potpredsjednika Vlade Rusije - rekao je Dukić.

Prvi čovjek „Boksita“ iz Milića govorio je o istorijatu Fabrike glinice „Birač“, o izboru lokacije za njenu gradnju, početnim proizvodnim kapacitetima i njenim mogućnostima, te naglasio da Grupacija i kompanija „Boksit“ danas imaju izuzetno dobru poslovnu saradnju sa novom upravom i menadžmentom „Alumine“.

-Radimo 45 godina i mislim da sam kompetentan da kažem, pošto sam prošao kroz razne faze i sarađivao sa mnogim rukovodstvima fabrike, da je saradnja sa postojećom Upravom „Alumine“ bolja nego ikada do sada, tako da trebate da imate povjerenje u svoje rukovodstvo – naglasio je Dukić i dodao da se u Fabrici, odnosno „Alumini“, sada radi generalni remont u svim sferama.

On se osvrnuo i na probleme koji su prisutni u globalnoj ekonomiji, da evropska priveda slabi, što od „Boksita“ i „Alumine“, kao strateških poslovnih partnera, iziskuje zajedničko iznalaženje  rješenja u pogledu unutrašnjih rezervi, kako bi, kako je objasnio, posao učinili što jeftinijim i što profitabilnijim, a pritom da oni koji  dobro i uspješno rade budu adekvatno nagrađeni.

-Ova Fabrika može da opstane i da bude perjanica što se tiče privrednog potencijala Republike Srpske – rekao je Dukić i najavio uskoro  potpisivanje dugoročnog poslovnog ugovora između „Boksita“ i „Alumine“.

Šestog oktobra 1978. godine počela je sa radom Fabrika glinice „Birač“ u Zvorniku.  U rekordnom vremenu,  za samo 36 mjeseci,  22 izvođača radova, sa oko 4.500 graditelja, završilo je jednu od najvećih fabrika za proizvodnju glinice na prostorima Balkana, godišnjeg kapaciteta  600.000 tona.

U proteklih 45 godina rada Fabrike  proizvedeno je blizu 14 miliona tona glinice i drugih proizvoda.