Novosti

KOMPANIJA „ALUMINA“ POČELA PROIZVODNJU KLASIRANOG SUVOG HIDRATA

Zvornik, 03.02.2017

Kompanija „Alumina“ osvojila je još jedan u nizu novih proizvoda i uvrstila ga u svoj portfolio. Na  inostrano tržište su, početkom ove godine, plasirane prve količine novog klasiranog suvog hidrata. Očekuje se da u 2017. godini bude proizvedeno i renomiranim kupcima isporučeno oko 15.000 tona klasiranog suvog  hidrata.

 

Glavni inženjer za glinice i hidrate sektora Razvoj, Vladimir Damjanović, kaže da su, u okviru  diverzifikacije proizvodnog programa, u drugoj polovini prošle godine u „Alumini“ počele intenzivne aktivnosti na osvajanju proizvodnje  klasiranog suvog hidrata.

„U okviru osnovnog projekta proizvodnje suvog hidrata, kao druga faza planirana je i realizovana proizvodnja klasiranih hidrata. Na objektu Kalcinacija, instalirali smo opremu za klasifikaciju suvog hidrata, prije svega specijalni klasifikator,  što omogućava proizvodnju više vrsta ovog proizvoda i na taj način osvajanje novih tržišta, što će obezbijediti našoj kompaniji još bolje pozicioniranje na tržištu“, navodi Damjanović, dodajući da su trenutno razvijene dvije vrste klasiranih suvih hidrata.

Damjanović kaže da su prve isporuke klasiranog suvog  hidrata u potpunosti ispunile očekivanja zapadno-evropskih partnera.

„Imali smo nekoliko zahtjeva za kvalitetom od strane naših klijenata. Ispoštovali smo sve parametre kvaliteta, tako da su nakon probnih uzoraka krenule i prve kamionske isporuke klasiranog suvog hidrata na tržište“, kazuje Damjanović.

On kaže da je plan da se u 2017. godini proizvode oko 15.000 tona klasiranog hidrata, koji svoju primjenu ima u proizvodnji aluminijumovih soli, papira, kao punilo u proizvodnji plastike i kablova,  itd.

Damjanović podsjeća da je i ova faza projekta, kao i prethodna, realizovana u sopstvenoj režiji oslanjajući se isključivo  na znanje i iskustvo stručnjaka iz „Alumine“. 

„Sve ovo vrijeme osluškujemo potrebe tržišta. Cilj nam je da pravimo proizvod prema zahtjevima kupaca. U poslovnom svijetu ovakav odnos je poznat kao „tailoring“, odnosno „krojenje“ finalnog proizvoda onakvog kakav treba kupcu, jer većina kupaca ima posebne zahtjeve po pitanju kvaliteta, tako da mi na ovaj način pokušavamo da se prilagodimo tržištu i isključivo zahtjevu kupca“, ističe Damjanović.

Nakon proizvodnje suvog i klasiranog hidrata, u toku su aktivnosti i na osvajanju proizvodnje mljevenog hidrata, što ujedno predstavlja treću i završnu fazu projekta. Na taj način bi se u potpunosti iskoristili proizvodni kapaciteti linije za sušenje hidrata koja,  za sada,  ima mogućnost proizvodnje od 35.000 do 40. 000 tona godišnje.

„Sljedeća faza u nizu je mljevenje hidrata. To podrazumijeva ugradnju nove opreme, kojom će moći da se proizvodi širok spektar mljevenih hidrata. Podešavanjem procesnih parametara biće omogućeno da se dobijaju različiti kvaliteti mljevenih hidrata“, kaže Damjanović.

Oprema za mljevenje hidrata je već nabavljena i prije nekoliko dana je stigla u fabriku. Na pogonu Kalcinacija u toku su završni radovi na instalaciji  ove opreme, koja je,  po riječima Damjanovića, birana na taj način da se omogući veća fleksibilnost po pitanju proizvodnje različitih kvaliteta mljevenih hidrata.

Damjanović najavljuje da bi do kraja februara ove godine trebalo da budu proizvedene probne količine mljevenih hidrata.

„Polje primjene mljevenih hidrata je prilično veliko što ujedno pruža velike mogućnosti na potencijalnom širenju tržišta „Alumine“. Cilj nam je da i u ovoj fazi imamo proizvod koji će u potpunosti odgovarati zahtjevu kupaca. Zapravo, pravićemo onakav mljeveni hidrat, kakav nam kupac bude tražio“, zaključuje  Damjanović, koji je rukovodilac projekta proizvodnje sušenih, klasiranih i mljevenih hidrata u kompaniji „Alumina“.