Proizvodi

Hidrati


U okviru svog proizvodnog programa, „Alumina“ d.o.o. Zvornik nudi hidratisanu glinicu koja se naziva aluminijum (tri) hidroksid - hidrat, ATH, koja se dobija kao rezultat razlaganja rastvora aluminijuma u Bajerovom procesu proizvodnje glinice. Komercijalno dostupan oblik proizvoda je bijeli prah definisanog granulometrijskog sastava, koji se ne rastvara u vodi, ali je rastvorljiv u hlorovodoničnoj i sumpornoj kiselini ili natrijum hidroksidu. Hidrat ima široku primjenu. 

Punilo za inhibiciju (usporavanje) gorenja

Hidrat ne dimi i inhibitor je plamena uz nisku toksičnost. Kada je izložen vatri, hidrat postavljen u plastičnim materijalima počinje endotermno razlaganje na vodu i bezvodnu aluminijum oksid. Voda hladi plastiku i značajno usporava njenu razgradnju u zapaljivo gorivo.

Proizvodnja jedinjenja aluminijuma

Hidrat se koristi kao jedna od glavnih komponenti u različitim hemijskim proizvodima, kao što su aluminijum sulfat, poli aluminijum hlorid (PAC), natrijum aluminati, zeoliti, aluminijum fluorid, itd.

Sirovina

Hidrat se koristi kao sirovina u različitim proizvodnim procesima uključujući:

  • staklo, glazure, itd;
  • proizvodnja katalizatora;
  • đubriva i proizvodnji lesonita;
  • punilac i gradivni agens u papiru, bojama, ljepilima, itd

Pakovanje

Proizvod se isporučuje u rinfuzi (kamion i željezničke cisterne) ili u džambo vrećama. Treba čuvati u pokrivenim oblastima.

Hidrat je registrovan po REACH uredbi. 

Suvi hidrati


U okviru svog proizvodnog programa, „Alumina“ d.o.o. Zvornik nudi suve hidrate koji nalaze primjenu u proizvodnji aluminijumskih soli, papira, kao punilo u proizvodnji plastike, kablova itd.  

Bijeli hidrat


U okviru svog proizvodnog programa, „Alumina“ d.o.o. Zvornik nudi aluminijum hidroksid - ATH, povećane bjeline (od 95% do 97%) koji svoju primjenu nalazi u industriji proizvodnje plastike. Ovaj hidrat je poznat još i pod nazivom Bijeli hidrat.